Frivillige flokkes for at hjælpe på landets sygehuse

Et stigende antal danskere trækker en eller flere gange om ugen i en rød vest og tropper op på det lokale sygehus for at hjælpe og støtte personale, patienter og pårørende.

De er frivillige patientstøtter i Røde Kors, og sidste år var der 729 af dem fordelt på 28 sygehuse i hele landet.

Nogle står ved hovedindgangen og viser vej gennem hospitalsgangene, mens andre holder rystede patienters hænder på skadestuerne eller låner en trøstende skulder til pårørende, der har mistet en af deres kære.

Og på hospitalerne er man lykkelig for de ekstra hænder, forsikrer Ida Götke, der er sygeplejefaglig direktør i hospitalsenheden Vest i Region Midtjylland, hvor blandt andet hospitalerne i Herning og Holstebro gør brug af patientstøtterne.

– Det er en stor succes. De gør noget ekstra for patienter og pårørende og er med til at lette deres møde med sygehuset, der for nogle kan være lidt utrygt og forvirrende, siger hun.

En af dem, der kvit og frit bruger sin tid i patientstøtteordningen, er 72-årige Laila Skoubye fra Holte nord for København.

Hun oplever, at hendes timer på Gentofte Hospitals akutklinik gør en forskel for patienterne.

– Jeg kan give dem den tid, som sygeplejerskerne sjældent har, fordi de har så travlt. Det er lidt som at være den pårørende, der ikke kunne være med, siger Laila Skoubye.

– Hvad gør du for dem?

– Jeg taler med dem, holder dem i hånden, sørger for lidt mad og drikke eller pakker måske en dyne om dem og stryger dem på ryggen. Hvad som helst for at få dem til at falde til ro og få det bedre.

Laila Skoubye er på flere måder en typisk patientstøtte, hvor ni ud af ti er kvinder og tre ud af fire er over 60 år.

Det skyldes ifølge udviklingskonsulent i Røde Kors Alexandra Dessoy, der koordinerer patientstøtteordningen på landsplan, at især kvinder også ser egne muligheder som patientstøtte.

– Vi kvinder vil jo gerne holde os i gang og være del af noget andet, når vi fratræder arbejdsmarkedet.

– Og mange har selv som ansatte i sundhedssektoren eller som patienter oplevet, hvor meget det giver, at der er patientstøtter omkring én, siger hun.

Netop sådan kom Laila Skoubye også ind i ordningen. Hun blev selv for godt et år siden indbragt på Gentofte Hospital, og mens hun lå på sin stue kom en ældre kvinde i de frivilliges karakteristiske røde vest forbi.

– Jeg spurgte, hvad hun var for en nisse, og da hun fortalte om, hvad hun lavede, tænkte jeg straks: Det er det her, jeg skal, siger hun.

Og Laila Skoubye har ikke fortrudt det:

– Det er utroligt givende. Det er faktisk det bedste job, jeg nogensinde har haft.

KILDE: Røde Kors