Hvad gør man, når ens kære ikke kan så meget mere?

Hvad gør man, når ens kære ikke kan så meget mere?

Bent og Gerda har kendt hinanden i 45 år og været gift i de 40 af dem. Bent har været styrmand, og meget af tiden var han til søs. Dette har betydet, at parret ofte og i længere perioder har været væk fra hinanden – og det har måske været med til at holde kærligheden ved lige.

Nu er Bent og Gerda pensionister, de er aktive og nyder tilværelsen både sammen og hver for sig. De seneste par år er Bents helbred dog blevet forringet. Han er faldet to gange i parrets hjem og var ikke i stand til at komme op ved egen hjælp. Gerda blev nødt til at ringe til datteren, som rekvirerede hjælp.

Gerda er nu bekymret for Bent og hun tør ikke rigtigt lade ham være alene hjemme i længere tid ad gangen. Denne usikkerhed har gjort, at Gerda på det seneste ikke har været med til alle de aktiviteter, hun plejer at deltage i – faktisk har hun sprunget en stor del af dem over, og når hun så alligevel kommer af sted, er hun ikke helt rolig, fordi hun hele tiden tænker på, om Bent har det godt derhjemme. Hun har blandt andet ikke været med til flere foredrag i den lokale OK-Klub – noget, hun før i tiden gjorde hver anden uge. Og hendes ture ind til byen hver lørdag formiddag, hvor hun plejer at mødes med to veninder, har hun også måttet springe over. Dette er gået kraftigt ud over hendes livskvalitet.

Mange er nervøse for hinanden

Bent og Gerda er ikke det eneste ældre par, der er nervøse for at efterlade hinanden alene. Faktisk forholder det sig hos ældre par ofte sådan, at den ene part er lidt mere frisk end den anden. Man har ikke lyst til at den anden part skal indskrænke sine aktiviteter – men sådan ender det ofte. Og i CEKURA, hvor vi har en del ældre ægtepar, der har et privat nødkald hos os, kender vi problematikken rigtig godt. Vi har mange brugere, der netop har henvendt sig til os for at bestille et privat nødkald, selv om de bor sammen og passer på hinanden. De har et ønske om at kunne være sammen, men samtidig også kunne være lidt væk fra hinanden – uden at være bekymret. I CEKURA er vi på vagt 24 timer i døgnet. Det betyder, at hvis man trykker på nødkaldet – uanset tidspunktet – kommer man i løbet af få sekunder til at tale med en erfaren sundhedsmedarbejder, der i nødstilfælde vil rekvirere hurtig hjælp samt kontakte en pårørende. Dette giver en stor tryghed, fordi man ikke behøver at være bekymret for sin nærmeste, blot fordi man er ude i nogle timer.

nødkald cekura

Et nødkald fra CEKURA er en lille alarm, som man kan have rundt om halsen, om armen eller diskret i bæltet og den virker både ude og hjemme. Hvis den ene ægtefælle skal ud, kan vedkommende bede den, der bliver hjemme tage nødkaldet på. Dermed kan man være helt sikker på, at der vil blive reageret med det samme hvis ægtefællen hjemme får et ildebefindende eller falder.

Du kan høre mere om et nødkald fra CEKURA ved at ringe på 32 31 60 50.

LÆS MERE OM FALD OG FALDFOREBYGGELSE:

40% af alle hoftebrud kan undgås

Her er den største årsag til fald blandt ældre

Simple øvelser kan gøre din krop 10 år yngre

Her er hvad du aldrig må gøre hvis du falder alene hjemme