Sådan ser Danmark ud om 25 år

Sådan ser Danmark ud om 25 år

Velstanden i Danmark har ført til en stigning i levealderen. Og det er ikke nogen ubetydelig stigning, der er tale om. Hver tredje, der er født i dag, kan forvente at blive 100 år.

I dag er 18 procent af den danske befolkning over 65 år, men omkring 2040 vil andelen af folk, der er over 65 år udgøre 25 procent. Det er en ret stor stigning i betragtning, af at den forsørgende aldersgruppe, nemlig dem, som er mellem 16 og 64 år, i samme tidsperiode vil falde fra 63 procent til 57 procent.

Denne skævvridning i aldersfordelingen vil stille samfundet over for nye udfordringer: der vil nemlig være langt færre til at forsørge de ældre om 30 år, end der er i dag.

Hvis denne statistik holder – hvilket den nok gør, hvordan vil vi så kunne forsørge de ældre om 25 år, og hvilke ændringer vil der komme?

Flere ældre – færre forsørgere

Analysechef Søren Friis Larsen fra Dansk Erhverv mener, at denne ændring i befolkningssammensætningen ikke vil være så kritisk. En høj alder er nemlig ikke ensbetydende med dårligere helbred, skriver han i en rapport, som er udgivet af Dansk Erhverv. Men det bliver ikke helt gratis. For at vi skal kunne fastholde den nuværende forsørgerandel, skal vi enten arbejde mere – altså have længere arbejdsdage – eller arbejde fem år længere, skriver Søren Friis Larsen. Hvordan det bliver, afhænger selvfølgelig af politikerne. Søren Friis Larsen er ret overbevist om, at pensionsalderen gradvist vil blive øget, således at vi om 25-30 år må regne med at være 70 år, før vi kan gå på pension.

Situationen er den, at befolkningen i den erhvervsaktive alder skrumper, og i 2035 vil hver fjerde borger i Danmark være over 65 år

LÆS MERE:

Hjernen skrumper efter 50: Læs mere om hjernen og alder her

Danmark står altså over for en stor udfordring på grund af forskydningen i befolkningssammensætningen.

For selv om man øger pensionsalderen, og vi kommer til at leve længere, er der tvivl om, hvorvidt vi vil forblive raske i længere tid og dermed udskyde de sygdomme, som normalt følger med alderdommen. For eksempel mener FTF, som er hovedorganisation for 450.000 offentligt og privat ansatte, at en aldrende befolkning vil belaste det offentlige, mens professor ved Dansk Center for Aldringsforskning, Kaare Christensen, mener, at ældre mennesker i fremtiden vil være mindre plejekrævende – og dermed mere raske end før. Hvis det er rigtigt, vil vores syn på alderdommen ændre sig, og man vil måske betragte en person på 75, på samme måde, som man i dag betragter en på 65.

 

LÆS MERE:

Husk, koncert med Johnny Reimar som vært, 11. juni, Frederiksberg  gratis adgang

Der er en del uenighed om, hvordan den voksende ældregruppe vil påvirke samfundet; men én ting er de fleste analytikere dog enige om – vi kommer til at vente længere, før vi kan gå på pension.


 

Ring til Cekura på 3231 6050 og få en uforpligtende samtale, hvor vi kan finde ud af, hvordan vi kan gøre hverdagen tryggere for dig eller dine kære – telefonen er døgnåben.
Cekuras medarbejdere i Cekuras vegtcentral