Fra frygt til tryghed. Sådan blev vi trygge igen efter et fald i hjemmet

Fra frygt til tryghed. Sådan blev vi trygge igen efter et fald i hjemmet

Min mands mor på 79 år, har altid været rask og rørig. Vi blev derfor temmelig bekymrede, da hun for et stykke tid siden fortalte os, at hun om natten var faldet ude på badeværelset. Hun fik naturligvis nogle blå mærker; men det var ikke værre end at hun selv kunne komme på benene igen. Men hvad nu, hvis hun var faldet og havde brækket noget? Så kunne hun have ligget der i lang tid uden at få hjælp, for hendes mobiltelefon lå jo på natbordet ved siden af sengen. Hertil kommer, at statistikken siger, at to tredjedele af de ældre personer, der har været ude for et fald, vil falde igen inden for det næste halve år. Vi gik derfor i gang med at lede efter noget, så hun kan komme i forbindelse med os med det samme, hvis hun skulle falde igen. Vi fandt det, vi søgte, hos CEKURA, og måske kan andre have glæde af vores søgning efter et nødkald.

Det varede lidt, før vi fandt ud af, at det min mands mor havde brug for, er et nødkald. Et nødkald er en lille boks på størrelse med en tændstikæske, der kan bæres i en snor om halsen eller om håndleddet eller sidde i et bælte, og som alarmerer, når uheldet er ude. Hvis der er tale om en ældre person, der er i gruppen, der risikerer at falde, som min mands mor, så skal man sørge for, at det ikke er nødvendigt at trykke på en knap. Systemet skal kunne informere nødhjælpscentralen og familien af sig selv. Man kan også få nødkald, der fortæller, at familiens senior forlader sin bolig, eller vågner om morgen og går ud på badeværelset.

Da vi ledte efter et nødkaldt, tænkte vi også på, at det skulle være ”fremtidssikret”, forstået på den måde, at man skal sørge for at få en fleksibel aftale om nødkaldet. For det, der passer til den ældre lige nu, er måske ikke det, der passer om et halvt år. Hvis den ældre, som min mands mor, er meget ude (hun går til bingo og har et hav af veninder, som hun mødes med i byen), så skal man sørge for et nødkald, der også virker udendørs. Nogle systemer fungerer via satellitforbindelse og alarmerer sundhedspersonale og familie uafhængigt af, hvor den ældre befinder sig.

Hvis den ældre har Alzheimers, er dement, eller har en tendens til at fare vild, så er det en god idé at sørge for et nødkald med GPS, der kan spore vedkommende.

Før man anskaffer et nødkald, er det en god idé at undersøge, hvor hurtigt systemet reagerer i en nødsituation og om der er en garantiperiode med teknisk betjening af apparaturet. Kan batterierne udskiftes af brugeren selv, og fungerer apparaturet 24 timer i døgnet alle ugens dage (24/7)?

Mange fald sker i badeværelset og i brusekabinen, så det er vigtigt, at nødkaldet er vandtæt.

Efter at have set på de forskellige muligheder, valgte vi en løsning fra CEKURA med 24/7 overvågning og GPS.

CEKURA tilbyder rigtig mange muligheder. Det er vigtigt at man finder den variant, der passer bedst til den ældres behov; og det er bedre at gøre det i dag end i morgen. Vent ikke, til ulykken sker. Et fald hos ældre kan let føre til hoftebrud og hospitalsindlæggelse. Det er under alle omstændigheder godt at vide, at hjælpen er nær, hvis uheldet er ude.

Med venlig hilsen

Birthe Møller

Fra CEKURAs side siger vi tak til Birthe Møller. Hvis du vil vide mere om, hvad CEKURA kan tilbyde, så kontakt os på telefon 32 31 30 50

LÆS MERE:

40% af alle hoftebrud kan undgås

Her er den største årsag til fald blandt ældre

Simple øvelser kan gøre din krop 10 år yngre

Her er hvad du aldrig må gøre hvis du falder alene hjemme

cekura nødkald