Københavns kommune bag ny teknologi

Efter flere succesfulde forsøg bliver denne fantastiske ordning nu også indført i Danmark. Ordningen er først og fremmest lavet til ældre og dårligt gående, men børn og unge, som har svært ved at komme i skole til tiden, kan også få del i kommunernes nye tiltag.

Aldrig set før

Baggrunden for selveidéen kommer oprindeligt fra en by i Rusland, hvor man i en periode har haft held med at montere en propel bag på en udvalgt gruppe ældre, og udstyre dem med ski. Det har medført enorme besparelser i den russiske ældrepleje, da de russiske ældre nu selv – udstyret med ski og propel på ryggen – hurtigt og effektivt kan bevæge sig ud i byen for at handle ind.

Svensk succes

Efter flere succesfulde forsøg i forskellige russiske byer, fik en repræsentant for den svenske ambassade i Moskva øjnene op for konceptet, og derefter gik det stærkt med at oprette en forsøgsordning med propel og ski i Sverige: ”Sverige har nogenlunde samme klima som Rusland, derfor kunne vi med stort held overføre de russiske erfaringer til Sverige” – siger repræsentanten fra den svenske ambassade i Moskva. Vi har interviewet en af de svenske ældre, som er kommet med i forsøget om hans erfaringer. ”Det har været helt fantastisk at Stochholms Län (kommune red.) har givet mig muligheden for at være med i dette forsøg” – siger 82 årige Karlsson, der på det seneste har været plaget af gangbesvær. ”Med min propel på ryggen og ski på fødderne, kan jeg nu frit og hurtigt bevæge mig fra mit hus, og på ingen tid være nede i byen, hvor der er masser af muligheder for at mødes med andre ældre.”

Kommer nu til Danmark

Cekura har været i kontakt med direktør i Ældre Sagen, Bjarne Hastrup, som glæder sig over, at forsøget nu også er på vej til Danmark. Han ser et stort potentiale i, at dårligt gående ældre igen kan bevæge sig frit. I Danmark har vi dog ikke så store mængder sne som i Sverige og i Rusland, derfor har Københavns kommune slået sig sammen med ingeniørfirmaet April-Propel for at finde en løsning, som bedre matcher det danske vejr. Løsningen blev at erstatte skiene med rulleskøjter. Hvis man gerne vil være med i forsøgsordningen, kan man henvende sig i sit lokale ældrecenter, som stiller rulleskøjter og propel til rådighed. Husk at du kun kan tilmelde dig 1. april! I øvrigt har forsøgene vist, at man kan komme hurtigere afsted på rulleskøjter, hvis man ofte spiser kål eller ærtesuppe.

Med denne glade nyhed ønsker vi i Cekura jer alle en dejlig 1. april

Når du har en nødkald fra Cekura, er vi der 24 timer i døgnet for at hjælpe dig, og du kan trykke på knappen:

  • Hvis du falder
  • Hvis du får et ildebefindende
  • Hvis du føler dig ensom eller utryg
Vi har døgnåbent, og du er velkommen til at ringe til os på 3231 6050 og få en uforpligtende samtale, hvor vi kan finde ud af, hvordan vi kan gøre hverdagen tryggere for dig.