Her er hvad du aldrig må gøre, hvis du som ældre falder alene hjemme

Her er hvad du aldrig må gøre, hvis du som ældre falder alene hjemme

40 % af alle hoftebrud hos ældre sker ikke ved selve faldet

Hvis man ser på konsekvenserne af faldulykker blandt ældre, viser det sig at chancerne for at komme tilbage til en normal hverdag er mindst hvis faldet resulterer i, at man får et hoftebrud.

Hoftebrud hos ældre resulterer i et meget kompliceret forløb på sygehuset, som i halvdelen af alle tilfælde fører til reduceret gangfunktion; i 10 % af tilfældene ender man permanent på et plejehjem.

Antallet af hoftebrud kan reduceres, hvis hjælpen kom hurtigere frem

I CEKURA har vi gennem vores nødkald dagligt opkald fra ældre, som enten er faldet eller af andre årsager har brug for akut hjælp. Derfor har vi kigget på statistikken om ældre og fald.

Og overraskende nok sker 40 % af alle hoftebrud hos ældre ikke ved selve faldet, men derimod ved, at den ældre forgæves forsøger at komme op ved egen hjælp efter et fald. Det kan ske ved, at man har ligget i nogen tid og forsøger at komme op. Dermed får man en overbelastning, eller man falder igen under forsøget på at rejse sig. Jo længere tid der går, fra man falder, til man får hjælp til at komme op, jo større er risikoen for, at man får et brud.

Hvad skal man så gøre, hvis man falder alene hjemme

Hvis man som ældre er så uheldig at falde, når man er alene hjemme, er det først og fremmest vigtigt ikke at forsøge at komme op selv, med mindre man ved, at man kan gøre det uden at komme til skade yderligere. Hvis du er det mindste i tvivl, skal du forsøge at få fat på hjælp i stedet for at prøve på at komme op selv. Men hvad, hvis du nu er alene hjemme?

 

LÆS OGSÅ: Simple øvelser kan gøre din krop 10 år yngre

Hvis du bor i en lejlighed er chansen for at blive opdaget en del større, end hvis du bor i hus. I lejligheden gælder det om at skabe mest mulig larm. Mange ældre har meget svært ved at indrømme over for andre, at de er blevet svagere. Det ved vi også i CEKURA. Engang var der en borger, der trykkede på nødkaldet fordi han var faldet, og da vores medarbejder besvarede nødkaldet, ville den ældre ikke rigtig fortælle, hvad der var sket, fordi, som han sagde: ”Jeg vil nødig være til besvær”. Vi fik så ud af ham, at han var faldet, og at det var alvorligt, og vi fik tilkaldt hjælp, så han kunne komme op.

Larm så meget du kan!

Pointen er, at du skal skabe så meget larm som muligt. Du skal råbe på hjælp, og i de fleste lejligheder er der lydhørt nok til, at man vil kunne høre dig. Hvis du er faldet i nærheden af en varmeapparat, kan det betale sig at banke på rørene – helst med en metalgenstand. Lyden vil spredes via rørene, og blive hørt i hele opgangen. Vi danskere er kendt for at være meget overbærende med larm fra naboer, derfor gælder det om at blive ved, indtil naboerne reagerer.

Du kan også banke i gulvet. Enten med den bløde del af en knyttet næve, eller med en genstand.

 

LÆS OGSÅ: Her er den hyppigste årsag til fald blandt ældre

Hvis du bor i eget hus og er faldet, er det en del sværere at tiltrække opmærksomhed. Vi anbefaler derfor, at du på forhånd har en klar aftale med en nabo, et familiemedlem eller en bekendt, som ringer til dig mindst én gang om dagen, for at forvisse sig om, at alt er godt. På denne måde kan du være sikker på, at du vil få hjælp inden for en overskuelig tid, hvis der skulle ske dig noget derhjemme.

cekuras nødkald til private borgere