Husk en tale udenad – lær det på 30 minutter!

Vil du blive rigtig god til huskespil eller til at huske taler udenad? Her er teknikken, der virker. Med alderen bliver hukommelsen svækket, men du kan faktisk blive bedre til at lære ting udenad! Det lyder umiddelbart som en modsigelse, men det kan lade sig gøre – og det er ret nemt. Læs med, og se hvordan.

2000 år gammel teknik

De gamle grækere brugte en speciel teknik, når de udenad skulle lære lange taler, som blandt andet blev holdt under retsmøder. Den græske taleskriver og taler Lysias, som levede 400 før vor tidsregning, mestrede denne kunst fuldt ud, og han var ikke blot berømt for sine retstaler, men også for sin måde at fremføre dem på – og selvfølgelig blev de holdt uden manuskript. Lysias var langt op i årene, da han holdt sine sidste, offentlige taler. En høj alder var altså ikke nogen hindring for ham. Men var det så et særligt talent, der gjorde, at han var så god til at huske? Nej, han brugte, som så mange andre talere på det tidspunkt, en særlig teknik til hurtigt at tilegne sig store mængder information, og huske dem udenad. Og der var virkelig meget information, der skulle huskes – talerne kunne være virkelig lange, og man kunne risikere, at der kom negative tilråb fra publikum. Det måtte ikke slå en ud undervejs – man skulle helst ikke miste tråden. Hvordan bar de sig så ad, de gamle grækere? Her kommer tricket: De brugte en særlig teknik, som man kan kalde for Ruteplan. Den er meget nem at lære. Lad os sige at du skal lære de første 10 bogstaver af det græske alfabet udenad – og huske dem! Bogstaverne lyder således: Alfa, Beta, Gamma, Delta, Epsilon, Zeta, Eta, Theta, Jota, Kappa; Ikke lige til at huske udenad bare sådan. For at kunne huske disse umiddelbart intetsigende navne på bogstaverne, skal du binde dem op på noget, du i forvejen husker rigtig godt. Derfor skal du forestille dig din bolig: du skal forestille dig, at du går en rute gennem boligen. Ruten skal i alt bestå af 10 punkter: Det kan for eksempel være følgende: punkt 1. uden for døren, punkt 2, entreen, punkt 3, badeværelse, osv. Derefter skal du huske på følgende 10 ting, som du skal se for dig på forskellige punkter på ruten. (Tingene må gerne være skøre eller surrealistiske). Første ord er fantasivæsenet Alf, som står ude foran indgangen (der jo er det første punkt). Det næste ord er betalingskort. Det kan du for eksempel forestille dig liggende på en kommode i entreen (eller hvad dit næste punkt nu er). På det tredje punkt står en flaske gammeldansk. Punkt 4 dér ligger en delfin. I punkt fem er en flaske Pepsi-cola. Punkt 6 – der står en zebra (du kan også se for dig et zebramønstret tæppe, hvis det passer dig bedre – så længe ordet ”zebra” indgår). På punkt 7 er et etapeløb i gang. Punkt 8 – der er noget te. I punkt 9 står en flaske jod. På punkt 10 ligger en kappe. Prøv nu at gå ruten igennem flere gange. Det er vigtigt at du visualiserer hele ruten, ned til mindste detalje. Du vil nu kunne huske de 10 ting, som er forbundet med de 10 punkter på ruten. Nu vil du kunne huske de første ti bogstaver i det græske alfabet. Alf – for Alfa, betalingskort for Beta, gammeldansk for Gamma, og så fremdeles.

Læs mere om hjernen og det, at huske her: Hjernen skrumper

Men hvordan husker du så en tale udenad?

Når du skal huske en tale, fungerer det på samme måde. Du skal ikke lære talen udenad til punkt og prikke – det vil blot gøre talen kunstig og hakket. I stedet for skal du huske nøgleord. Her er fremgangsmåden den samme som med det græske alfabet. Lad os sige, at du skal holde en tale på din voksne datters eller søns fødselsdag. Du vil gerne fortælle nogle sjove episoder fra hans eller hendes barndom. Vi forestiller os, at der er 4 episoder, du gerne vil fortælle om. Det, du gør er, at du forestiller dig det hjem, hvor episoderne skete. Lad os forestille os, at den første episode handler om, at fødselaren, da han eller hun var barn, kom til at lave en oversvømmelse i køkkenet, fordi hun/han skulle lege med køkkenvasken. Du forestiller dig en rute fra indgangen ind i køkkenet, og visualiserer, at din søn eller datter, står og tilstopper køkkenvasken, mens vandet fosser ud. Hvis den næste hændelse foregik i stuen, forestiller du dig, at du går videre, fra køkkenet ind i stuen, og ser, hvad der foregår der. Hvis nu nogle af historierne foregår i dit barns skole, visualiserer du, at du kører over til hans/hendes skole, og dér visualiserer du så, hvad der sker. På denne måde har du nu en masse visualiserede nøgleord og du slipper for et kringlet talepapir.

Husk endnu mere

Eksemplerne er taget fra den norske forfatter og huske-mester Oddmund By, som har været så venlig at genopfriske de antikke husketeknikker for os. Han har også skrevet en bog om det – Memo – som indeholder mange flere teknikker, så man kan lære at huske både pinkoder og passwords, ord og ting. Bogen kan vi varmt anbefale. Hvor mange billeder fra den ovenstående kollage kunne du huske? Prøv nu at huske dem ved hjælp af rutesystemet. Om lidt vil du ikke blot huske, hvilke billeder der var, men også rækkefølgen af dem.

 


 

Når du har en nødkald fra Cekura, er vi der 24 timer i døgnet for at hjælpe dig, og du kan trykke på knappen:

  • Hvis du falder
  • Hvis du får et ildebefindende
  • Hvis du føler dig ensom eller utryg

Vi har døgnåbent, og du er velkommen til at ringe til os på 3231 6050 og få en uforpligtende samtale, hvor vi kan finde ud af, hvordan vi kan gøre hverdagen tryggere for dig.

Cekuras medarbejdere