Man ved, at hjernen skrumper med alderen

– men derfor kan du godt lære mere!

Spiller du igen spil på Facebook? Så blev bare ved med det – men brug dog alligevel et par minutter på at læse dette indlæg, for ud over at spille spil, er der faktisk et par andre måder, du kan holde din hjerne frisk på. Hjernen skrumper med alderen – men der er stadig håb. Når du er mellem 30 og 40 år er din hjerne på toppen. Derefter går det kun én vej. Men bare rolig, for som med resten af kroppen, kan du med simple øvelser vedligeholde din hjernekapacitet og i visse tilfælde endda forbedre din hukommelse og indlæringsevne væsentligt. Det skriver aldersforsker og dr. med. Henning Kirk. Men det kræver en indsats fra din side. Ifølge Henning Kirk skrumper hjernen en smule med årene; men hvis du holder din hjerne i gang, har skrumpningen ingen betydning, fordi din hjerne danner nye nerveceller livet igennem. Ved aktiv øvelse, lærer hjernen også at arbejde med mindre energiforbrug.

Hvad skal du selv gøre

Først og fremmest anbefaler Henning Kirk – ikke overraskende – motion. Altså fysisk motion, ca. 30 minutter om dagen, hvor du får pulsen op. På denne måde stimulerer du dannelsen af nye neuroner i hjernen. Motion er dog blot ét ud af flere tiltag. Det er ligeledes vigtigt, at du træner din hjerne. Den bedste måde at træne din hjerne på er, ifølge Henning Kirk, at interagere med andre mennesker – og det må gerne være mennesker, der udfordrer dig, dit verdenssyn, dine holdninger og dine meninger, altså mennesker, som du kan få en god diskussion med. Du kan også træne din hjerne ved at stille dig selv udfordringer: det kan være spil, hvor du udfordrer dig selv, enten onlinespil, som du spiller på Facebook, eller opgaver som Sudoku eller kryds og tværs – så længe det er noget, hvor du skal tænke, for at klare spillet.

LÆS MERE: Se din nye pensionsalder

Sprog styrker hjernen

Undersøgelser viser, at folk, der kan et eller flere fremmedsprog, har en skarpere hjerne, end dem, der ikke kan. At lære et nyt sprog er én af de mest effektive måder, at holde hjernen i gang på. Du behøver ikke at blive flydende i kinesisk eller russisk – det er ikke resultatet, men selve indlæringsprocessen, der er vigtig. Hvis du ikke har mulighed for at starte på et sproghold, er der masser af muligheder for at lære sprog online. Der er ingen genveje, til en aktiv hjerne – derfor er det nødvendigt at holde hjernen – og dermed også kroppen – i gang.

LÆS MERE: Vil du lære at kunne holde en tale udenad? Det er ret nemt. Se her hvordan

Vores hjerne er beregnet til motion, musik og sprog

Vores hjerne er rigtig god til at forstå musik og rytme. Det er meget stimulerende for hjernen at lytte til musik – ikke blot at lytte til baggrundsmusik, mens du gør rent, men at sætte dig ned, og virkelig lytte. Helt tilbage i urtiden jagede vi ved at løbe byttet træt. Det gjorde vi, fordi vi kunne samarbejde og give korte, rytmiske kommandoer til hinanden, hvilket krævede et sammenspil mellem hjerne, muskler og rytme. Faktisk mener forskere at vores evne til at forstå rytme og musik blev udviklet før sproget. Det er derfor, musik er så essentiel for vores hjerne.

cekura nødkald personel

Søvn – og gerne rigeligt med søvn!

Ny forskning viser at hjernen – bogstavlig talt – vaskes mens du sover. Henning Kirk forklarer, at væske og affaldsstoffer udfiltreres fra hjernen i løbet af natten, og at denne proces er yderst vigtig for at din hjerne er velfungerende. Mangel på søvn – og dermed utilstrækkelig affaldshåndtering i hjernen – er muligvis en af de bagvedliggende årsager til Alzheimers.

 

Hvad skal du så huske

Ifølge dr. med. Henning Kirk skal du, for at holde din hjerne effektivt i gang gøre følgende:

 

• Motionere dagligt

• Snakke med mennesker, der udfordrer dig og dine holdninger – med andre ord, en god diskussion

• Lave hjernekrævende aktiviteter så som at spille spil, der kræver strategisk tankegang

• Lytte aktivt til musik

• Få den nødvendige søvn, så hjernen kan blive renset

• Gå i gang med at lære et sprog

Vil du lære at kunne holde en tale udenad? Det er ret nemt. Se her hvordan

 

Når du har en nødkald fra Cekura, er vi der 24 timer i døgnet for at hjælpe dig, og du kan trykke på knappen:

  • Hvis du falder
  • Hvis du får et ildebefindende
  • Hvis du føler dig ensom eller utryg
Vi har døgnåbent, og du er velkommen til at ringe til os på 3231 6050 og få en uforpligtende samtale, hvor vi kan finde ud af, hvordan vi kan gøre hverdagen tryggere for dig.
cekura nødkald medarbejder