Glæden er som et U

Vi kender alle stereotypen om den sure ældre herre, der vrisser af alt og alle og altid har noget at brokke sig over. Men faktisk er det ikke helt fair at det skal gå ud over de ældre – for mere sur bliver man altså ikke med alderen – tvært imod. 

Britiske forskere har påvist at ens opfattelse af glæde er forskellig livet igennem. Det gode er, at vi faktisk bliver gladere for hvert år der går – vel at mærke når vi har passeret de 45.

For det er nemlig når vi er 45 år at vi skraber bunden hvad humøret og glæden angår. Og det er lidt ærgerligt, for det er jo netop der, man virkelig skulle være i fuld gang med sit liv – arbejde, børn, fritidsaktiviteter osv.

Én af årsagerne til at man generelt er gladere med alderen er ifølge forskerne at man egentlig føler at det går godt – og det er begrænset hvor meget man kan ændre. Derfor behøver man heller ikke at spekulere så meget.

Niels Gulmann, som er ledende overlæge på Risskov Psykiatriske Hospital har også et godt bud på, hvorfor det er sådan: ”Der er så mange forventninger til det lykkelige liv, og stræber man efter det, bliver man let ulykkelig.” Videre siger han at ”Ingen kan leve op til glansbilledet med evigt smilende unge mødre i dejlige køkkener, når sandheden er bleskift, og at familien er hårdt spændt op økonomisk”

Til gengæld bliver man ifølge ham mere robust med alderen – man bliver bedre til at se ting i perspektiv og sige ”pyt”, hvis noget går lidt galt.

Helt konkret viser det sig også når man ser antallet af deprimerede og angstramte i forhold til alder. Her er det også de yngre, hvor omkring 11% af unge oplever angst, mens det for ældre er ca. 7%.

Det skyldes at psyken ikke bliver slidt med alderen. Tværtimod bliver de fleste mere robuste og bedre til at håndtere psykiske belastninger. Det er jo trods alt noget vi øver os på gennem hele livet.

(Kilde: Avisen.dk)