40% af alle hoftebrud kan undgås – læs her hvordan

40% af alle hoftebrud kan undgås – læs her hvordan

Jo ældre man er, jo større risiko har man får at få et hoftebrud hvis man falder. Når man kommer op i 80 års alderen, stiger risikoen for hoftebrud gevaldigt.

Desværre er der i samfundet en opfattelse af at fald, hoftebrud og håndledsbrud hører alderdommen til og at man bare skal acceptere dette når man bliver ældre. Denne tilgang har ført til, at man ikke har arbejdet systematisk med at forebygge fald blandt ældre – og vi mener, at det er forkert.

Der kan nemlig gøres rigtig meget for at reducere antallet af hoftebrud hos ældre her og nu.

Hvorfor får ældre hoftebrud

De fleste tror, at hoftebrud hos ældre sker, når den ældre falder. Men det er ikke rigtigt. Faktisk sker lidt under halvdelen af alle hoftebrud når den ældre forsøger at komme op igen efter et fald. Det betyder, at man som ældre – især hvis man er over 80, skal være klar over, at det måske er en god idé at blive liggende og kalde på hjælp i stedet for at forsøge at rejse sig op.

hoftebrud statistik, Cekura(Antal hoftebrud i Danmark fordelt på alder)

Ældre vil selv

I CEKURA arbejder vi med at gøre livet for ældre mere tryg ved at sikre ældres hjem samt at sørge for hurtig hjælp, hvis den ældre kommer til skade. Derfor modtager vi ofte nødkald fra ældre, der enten er faldet eller kommet til skade på andre måder, og vi ved, hvor vigtigt det er, at den ældre hurtigt kan få hjælp til at komme op, så han/hun ikke selv skal forsøge at komme op – især efter et fald, hvor man har slået sig.

LÆS MEREHer er den største årsag til fald blandt ældre

Vores erfaring er, at mange ældre ikke har lyst til at få hjælp, når de er faldet, og i de fleste tilfælde forsøger de at komme op selv. Mange føler en form for skam fordi de skal have hjælp, og det behøver de efter vores mening ikke.

Tænk engang, hvis man kunne være bedre til at oplyse om årsag til hoftebrud hos ældre, og dermed forbygge en stor del af hoftebrud! Det kræver mere information samt at man får en anderledes tilgang til alderdom – nemlig at hoftebrud ikke behøver at være en del af det, at være ældre.

LÆS MERE: Her er hvad du aldrig må gøre hvis du falder alene hjemme

Hvordan skal man forebygge hoftebrud

Hvis du selv er i risikogruppen for at falde, eller du kender en som er, skal du læse med her, hvor vi giver nogle få, men vigtige råd til, hvordan man mindsker risikoen for fald:

  • Hvis du er faldet, skal du vurdere, om du kan komme op selv eller ej
  • Hvis du er faldet og slået dig, er det vigtigt at du tilkalder hjælp og ikke forsøger at komme op selvstændigt
  • Sørg for at bevæge dig og lave gymnastik, da det styrker dine muskler og balance og minimerer risikoen for fald
  • Hvis du har et nødkald, skal du altid bære det på dig
 

Hvis du vil sikre dig, eller nogen du holder af med et nødkald, kan du altid ringe til CEKURA på 32 31 60 50, hvor vores sundhedsfaglige medarbejdere kan besvare dine spørgsmål vedrørende nødkald.