Disse sygdomme kan vise sig forud for sclerose

I Danmark har vi et tårnhøjt forekomst af sclerose – faktisk har vi den tredjehøjeste forekomst, kun overgået af to andre lande, nemlig San Marino, og Canada.

I løbet af 20 år er antallet af sclerose fordoblet. Ingen ved hvorfor, men én af forklaringer kan være at lægerne er blevet bedre til at diagnosticere især de mildere tilfælde af sclerose. Sclerose rammer meget forskelligt og har vidt forskellige symptomer – lige fra en invaliderende træthed og koncentrationsbesvær til følelsesforstyrrelser i ben og arme.

Disse sygdomme kan vise sig før
Et unikt dansk forskningsprojekt har påvist at en række sygdomme kan forekomme før de første tegn på sclerose.

I forskningsprojektet blev 9.000 danskere med sclerose sammenlignet med en fem gange så stor kontrolgruppe. Undersøgelsen var unik, fordi Danmark er én af de få lande, hvor vi har en så velorganiseret patientregister, så undersøgelser af sådan et omfang kan gennemføres.

Data fra projektet påviste klart, at f.eks. diabetes og autoimmune sygdomme forekommer oftere forud for de første sclerose-symptomer.

Derudover var der også flere sygdomme, der forekom hyppigere efter de første sclerose-symptomer. Det drejer sig blandt andet om hjertekarsygdomme, Parkinsons og en række autoimmune sygdomme.

Færre med kræft og KOL
Den samme undersøgelse viste overraskende nok også, at folk med sclerose har en lavere risiko for at få en kræftsygdom eller at få KOL.

Ved stadig ikke hvad sclerose skyldes
Ud over kendskabet til risikofaktorerne kan forskerne endnu ikke udpege egentlige grunde til at sclerose opstår.  

LÆS MERE:

40% af alle hoftebrud kan undgås

Her er den største årsag til fald blandt ældre

Simple øvelser kan gøre din krop 10 år yngre

Her er hvad du aldrig må gøre hvis du falder alene hjemme

74-årig dement borger fundet død